Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία: η ιδέα τής γυναικείας εκπαίδευσης και η προσφορά διακεκριμένων γυναικών από τη σύσταση του ελληνικού κράτους μέχρι σήμερα



Η προσφορά διακεκριμένων γυναικών από τη σύσταση του ελληνικού κράτους μέχρι σήμερα

Υπεύθυνες καθηγήτριες: Σοφία Κοντονίκα, Μαρίνα Μηλιδώνη




Προς: Κα Σοφία Σλήμαν


Αθήνα, 21 Μαρτίου 2021
Αξιότιμη κυρία Σοφία Σλήμαν,


ως μαθήτριες Αρσακείου αποφασίσαμε να σας αποστείλουμε αυτή την επιστολή, με αφορμή το άρθρο που διαβάσαμε για τη ζωή και το έργο σας, στο πλαίσιο της εργασίας που εκπονούμε για την προσφορά της Φ.Ε. στον χώρο τής παιδείας. Επιθυμούμε να σας εκφράσουμε τον θαυμασμό, την εκτίμηση και τις σκέψεις μας για την πορεία και τα επιτεύγματά σας.

Αρχικά, νιώθουμε μεγάλη τιμή να φοιτούμε στο ίδιο σχολείο με εσάς, μια άριστη Αρσακειάδα, που θα μπορούσατε να γίνετε μια πετυχημένη δασκάλα, αν η τύχη δεν αποφάσιζε διαφορετικά, όταν ο αρχαιολόγος Ερρίκος Σλήμαν, που σας άκουσε στο σχολείο να απαγγέλλετε με παλλόμενη φωνή στίχους τής «Ιλιάδας», θαμπώθηκε από την ομορφιά σας και αποφάσισε να σας ζητήσει σε γάμο. Εντύπωση μας προκάλεσε, διαβάζοντας τη βιογραφία σας ότι, όταν παντρευτήκατε τον σύζυγό σας, τον ακολουθήσατε στο Παρίσι, όπου μάθατε πολλές ξένες γλώσσες και προσαρμοστήκατε γρήγορα στον τρόπο ζωής μιας ευρωπαϊκής μεγαλούπολης, εντάσσοντας στην καθημερινότητά σας επισκέψεις σε θέατρα, όπερα, μουσεία, δεξιώσεις, επαφές με αρχηγούς κρατών.

Θεωρούμε πολύ σημαντικό το γεγονός ότι στηρίξατε τον σύζυγό σας στην περίοδο αυτή της ζωής του αλλά και αργότερα στις ανασκαφές στην Τουρκία και στις Μυκήνες. Όσο ο Σλήμαν έφερνε στο φως τα ερείπια της Τροίας, εσείς φωτογραφίζατε, σχεδιάζατε και ταξινομούσατε τα ευρήματά του, ενώ αργότερα στις Μυκήνες λάβατε ενεργό ρόλο στις ανασκαφές και στη μεγάλη αποκάλυψη του - σύμφωνα με τον άντρα σας - τάφου του Αγαμέμνονα. Εσείς η ίδια προσπαθούσατε επί σαράντα πέντε μέρες να αποσπάσετε με τα χέρια σας κοσμήματα και αλλά έργα τέχνης. Σας συγχαίρουμε για όλες τις προσπάθειες, τις ανακαλύψεις και την επιμονή σας σε έργα που ανέδειξαν τον ελληνικό πολιτισμό.

Πέρα από το γεγονός ότι ήσασταν αφοσιωμένη σύζυγος και μητέρα, που φροντίσατε για την ανατροφή και τη μόρφωση των παιδιών σας, Αγαμέμνονα και Ανδρομάχης, μας συγκίνησε το γεγονός ότι μετά τον θάνατο του συζύγου σας ασχοληθήκατε με τη φιλανθρωπία κάνοντας δωρεές και βοηθώντας όσους είχαν ανάγκη. Συμμετείχατε στη δημιουργία τού γυναικείου κινήματος, λάβατε μέρος στο Εργαστήριο Απόρων Γυναικών, ιδρύσατε το νοσοκομείο «Σωτηρία» και εν τέλει κάνατε αρκετές σημαντικές δωρεές στον Ευαγγελισμό, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Αρχαιολογικό Μουσείο αλλά και στο Νομισματικό Μουσείο.

Αναμφίβολα, αξίζετε τον θαυμασμό μας. Υπήρξατε μια διαχρονική Ελληνίδα, η οποία σε μια εποχή όπου ο ρόλος της γυναίκας ήταν σχεδόν αφανής, καταφέρατε να ξεχωρίσετε. Καταφέρατε να ανταποκριθείτε στους πολλαπλούς ρόλους που είχατε επωμισθεί, ως μητέρα, σύζυγος, σύμβουλος, αρχαιολόγος. Για όλους αυτούς τους λόγους θεωρούμε ότι εξακολουθείτε να αποτελείτε πρότυπο γυναίκας και στην σημερινή εποχή!

Με εκτίμηση και θαυμασμό,

Γεωργία Κατσούλη
Βασιλική Μαυρομμάτη