Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία: η ιδέα τής γυναικείας εκπαίδευσης και η προσφορά διακεκριμένων γυναικών από τη σύσταση του ελληνικού κράτους μέχρι σήμερα

 Η προσφορά διακεκριμένων γυναικών από τη σύσταση του ελληνικού κράτους μέχρι σήμερα

Υπεύθυνες Καθηγήτριες: Σ. Κοντονίκα, Μ. Μηλιδώνη




Προς: Κα Αικατερίνη Σακελλαροπούλου

Αθήνα, 17 Μαρτίου 2021

Αξιότιμη κυρία Πρόεδρε,

Με την εκλογή σας στο ύπατο αξίωμα της Προέδρου τής Ελληνικής Δημοκρατίας γεννήθηκε σε εμάς, κάποιους μαθητές του Ά Αρσακείου - Τοσιτσείου Γυμνασίου Εκάλης, η ανάγκη να μάθουμε ποια βιώματα σας επηρέασαν και ποιες σπουδές κάνατε, ώστε να φτάσετε τόσο ψηλά. Με την μελέτη τού βιογραφικού σας ήρθαμε αντιμέτωποι με την λαμπρά πορεία που έχετε χαράξει στον χώρο όχι μόνο της νομικής αλλά και της πολιτικής.

Καταρχάς, νιώθουμε απέραντο θαυμασμό όχι μόνο για τη θέση που κατέχετε αλλά και για όλα τα σημαντικά επιτεύγματά σας μέχρι σήμερα. Ξεκινήσατε από τη Θεσσαλονίκη με υψηλούς στόχους και με εφόδιο τη θέληση και την επιμονή να τους κατακτήσετε. Μετά την επιτυχή αποφοίτησή σας από το Αρσάκειο Ψυχικού συνεχίσατε να διαπρέπετε σε κάθε τομέα. Αποφοιτήσατε με άριστα από τη Νομική Σχολή τού Πανεπιστημίου Αθηνών και αργότερα διακριθήκατε ως εισηγήτρια στο Συμβούλιο Επικρατείας, του οποίου διατελέσατε πρόεδρος από το 2018, αφού καταφέρατε να ανέλθετε όλες τις βαθμίδες τής δικαστικής ιεραρχίας, δείχνοντας έντονο ενδιαφέρον σε περιβαλλοντικά θέματα. Βαθύτατη συγκίνηση μας προκάλεσαν επίσης οι πρωτοβουλίες που πήρατε για την ένταξη των προσφυγόπουλων σε σχολικές μονάδες τής χώρας μας, με στόχο να προσαρμοστούν στην κοινωνία και να ξεπεράσουν τα τραύματα των πολέμων και των δύσκολων καταστάσεων που έχουν ζήσει.

Η ανοδική πορεία σας όμως δεν σταμάτησε ούτε εδώ! Τα προσόντα και τα χαρίσματά σας αναγνωρίστηκαν και η Βουλή των Ελλήνων σας εξέλεξε στις 22 Ιανουαρίου του 2020, με πρωτοφανή πλειοψηφία, Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας. Ο θαυμασμός μας είναι απεριόριστος, γιατί είστε η πρώτη γυναίκα στην ιστορία της χώρας μας που εκλέγεται στη θέση αυτή.

Με την εκλογή σας στο ύψιστο πολιτειακό αξίωμα αποδεικνύετε, όχι μόνο στον ελληνικό λαό αλλά και παγκοσμίως, πως μια γυναίκα είναι ικανή να αναλάβει ταυτόχρονα πολλούς και απαιτητικούς ρόλους. Ειδικότερα ως μητέρα, αδερφή, κόρη και σύζυγος δείξατε ότι όλα είναι εφικτά και τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει μια δυναμική γυναίκα από το να αντεπεξέρχεται επάξια σε όλες τις προκλήσεις που κρύβει καθένας από τους παραπάνω ρόλους. Όλο σας το έργο είναι άξιο θαυμασμού και ταυτόχρονα πηγή έμπνευσης για τις επόμενες γενιές, ιδίως των γυναικών.

Επιτρέψτε μας να πούμε ότι μόλις διαβάσαμε ότι υπήρξατε μαθήτρια του Αρσακείου νιώσαμε πολύ τυχεροί, αφού πρόκειται κι εμείς σε λίγα χρόνια να ανήκουμε στην ίδια οικογένεια αποφοίτων. Συγκεκριμένα, αισθανθήκαμε υπερηφάνεια γνωρίζοντας ότι μια γυναίκα που φοιτούσε στο ίδιο σχολείο με μας, είναι τώρα η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας και εκπροσωπεί τη φωνή όλων των Ελλήνων. Έχοντας την πεποίθηση ότι η προσωπικότητά σας έχει διαμορφωθεί σε μεγάλο βαθμό από τα μαθητικά σας χρόνια στο Αρσάκειο, ελπίζουμε το σχολείο να διαδραματίσει τον ίδιο ρόλο στη συγκρότηση και της δικής μας προσωπικότητας.

Εξοχότατη κυρία Πρόεδρε της Δημοκρατίας, με την μέχρι τώρα πορεία τής ζωής σας αποτελείτε φωτεινό παράδειγμα για εμάς τους νέους, οι οποίοι αναζητούμε πρότυπα και αγωνιζόμαστε για υψηλά ιδανικά και αξίες. Με τον βίο και την πολιτεία σας διδάσκετε στην πράξη την αισιόδοξη στάση ζωής, την αγωνιστική διάθεση και το υψηλό ηθικό φρόνημα που πρέπει όλοι να έχουμε. Κλείνοντας, σας ευχόμαστε να συνεχίσετε με τον ίδιο ζήλο το έργο σας και να παραμείνετε ασφαλής σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς.

        Με τιμή,

        Φλώρα Καπετανή
        Μαρίλη Κουδούνη
        Γιώργος Κουστένης
        Φαίη Κωνσταντινίδη