Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία: η ιδέα τής γυναικείας εκπαίδευσης και η προσφορά διακεκριμένων γυναικών από τη σύσταση του ελληνικού κράτους μέχρι σήμερα


Η προσφορά διακεκριμένων γυναικών από τη σύσταση του ελληνικού κράτους μέχρι σήμερα

Υπεύθυνες Καθηγήτριες: Σ. Κοντονίκα, Μ. Μηλιδώνη





Προς: Κα Μαρίκα Κοτοπούλη

Αθήνα, 20 Μαρτίου 2021

Αξιότιμη κυρία Μαρίκα Κοτοπούλη,

Είμαστε τρεις μαθήτριες που φοιτούμε στο Αρσάκειο, στο σχολείο όπου φοιτήσατε και εσείς στα παιδικά και εφηβικά σας χρόνια. Θέλουμε με αυτήν την επιστολή να σας εκφράσουμε τα συναισθήματά και τις σκέψεις μας για τη σπουδαία και λαμπρή πορεία τής καριέρας σας.

Καταρχάς με έκπληξη πληροφορηθήκαμε ότι μόλις σε ηλικία 14 ετών αποκτήσατε μεγάλη αναγνώριση, όταν παίξατε πρωταγωνιστικό ρόλο στο Βασιλικό Θέατρο, επί βασιλέως Γεωργίου Α’, συγκλονίζοντας το θεατρόφιλο κοινό. Ιδιαίτερη εντύπωση μας έκανε η άριστη εικόνα που διατηρούσατε στο σχολείο, παράλληλα με την απαιτητική καριέρα σας στην υποκριτική. Έχοντας για γονείς δύο εξαίρετους και πολυάσχολους ηθοποιούς, τα συχνά ταξίδια ήταν αναπόφευκτα, όμως ακόμα και αν δεν είχατε αρκετό χρόνο για μελέτη, καταφέρνατε να είστε συνεπής στις υποχρεώσεις σας και εκτός από μία ταλαντούχα ηθοποιός, να είστε και μία άριστη και επιμελής μαθήτρια, πρότυπο Αρσακειάδας.

Μεγαλώνοντας, διακριθήκατε ως σπουδαία πρωταγωνίστρια σε πολλά διαφορετικά είδη, όπως το δράμα, η κωμωδία, η φάρσα, η τραγωδία, η ηθογραφία, το κωμειδύλλιο, η οπερέτα και η επιθεώρηση, καταφέρνοντας να ενσαρκώσετε μεγάλες μορφές τού διεθνούς και τού ελληνικού δραματολογίου με αξιοθαύμαστο τρόπο. Αξέχαστη έχει μείνει η συμμετοχή σας στην «Ορέστεια» μετά την εμφάνισή σας στον ρόλο τής Αθηνάς Παλλάδας αλλά και την απαγγελία τού ποιήματος του Κωστή Παλαμά «Το χαίρε της τραγωδίας» στη δημοτική γλώσσα, που προκάλεσε αναστάτωση στους οπαδούς τής καθαρεύουσας. Είστε μια μοναδική γυναίκα, που διακρίθηκε για την εξυπνάδα, τη δημιουργική σκέψη και τη γοητεία της και τιμήθηκε όσο λίγοι: το 1923 λάβατε το «Αριστείο Γραμμάτων και Τεχνών», το 1939 τιμηθήκατε για την προσφορά σας από την Εταιρεία Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων, ενώ το 1950 σας απονεμήθηκε από τον βασιλέα Παύλο το παράσημο τού Ταξιάρχη. Εντούτοις, παραμείνατε σεμνή, χωρίς έπαρση, επικεντρωμένη στο πολύτιμο έργο σας.

Νιώθουμε επίσης την ανάγκη να σας συγχαρούμε για την προσφορά σας στον πολιτισμό, καθώς στον προσωπικό σας θίασο και στην «Ελεύθερη Σκηνή» που δημιουργήσατε, γαλουχήθηκε όλη η νεότερη γενιά των Ελλήνων ηθοποιών. Θεωρούμε επιπλέον γενναιόδωρη πράξη την ενέργειά σας να στηρίξετε το σχολείο όπου φοιτήσατε, παραχωρώντας τα έσοδα μιας παράστασης, για να οικοδομηθεί στον χώρο τού Αρσακείου Ψυχικού το «Ίδρυμα Προνοίας» ως οικοτροφείο των σπουδαστριών της Παιδαγωγικής Ακαδημίας το 1935. Ίσως ήταν μια πράξη ευγνωμοσύνης, αφού, όπως έχετε η ίδια δηλώσει, η κλασική παιδεία που λάβατε στο Αρσάκειο θεμελίωσε το ταλέντο σας πάνω σε γερή βάση.

Κυρία Κοτοπούλη, νιώσαμε την ανάγκη να κάνουμε αυτή τη σύντομη ανασκόπηση των επιτευγμάτων σας, γιατί πιστεύουμε ότι, μόνο όταν θυμόμαστε όσα πραγματικά οι μεγάλοι άνθρωποι έχουν προσφέρει με τη ζωή και το έργο τους, μόνο τότε μπορούμε να τα αναγνωρίσουμε και να προσπαθήσουμε να τους μιμηθούμε ο καθένας από τον χώρο του και σύμφωνα με τις γνώσεις και τα προσόντα του. Είστε λοιπόν μία πολυβραβευμένη και καταξιωμένη γυναίκα, που έχετε λειτουργήσει σαν φάρος για πολλές άλλες γυναίκες, που έχετε δώσει το στίγμα σας σε δύσκολες εποχές και που αποτελείτε ένα παράδειγμα προς μίμηση για τους σημερινούς μαθητές. Κλείνοντας, ευχόμαστε η δική μας γενιά να ακολουθήσει το λαμπρό σας παράδειγμα και μεγαλώνοντας να τιμήσουμε και εμείς με τα έργα μας το σχολείο που μας στηρίζει.

Με βαθιά εκτίμηση, θαυμασμό και σεβασμό,

Βάλια Κοντοδημοπούλου
Μελίνα Λαζανά
Κατερίνα Μαυρομμάτη