Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία: η ιδέα τής γυναικείας εκπαίδευσης και η προσφορά διακεκριμένων γυναικών από τη σύσταση του ελληνικού κράτους μέχρι σήμερα

 


Η προσφορά διακεκριμένων γυναικών από τη σύσταση του ελληνικού κράτους μέχρι σήμερα

Υπεύθυνες Καθηγήτριες: Σ. Κοντονίκα, Μ. Μηλιδώνη




Προς: Κα Γαλάτεια Σαράντη

Αθήνα, 29 Μαρτίου 2021

Αξιότιμη κυρία Γαλάτεια Σαράντη,

είμαστε μαθήτριες της Β΄ γυμνασίου και πρόσφατα διαβάσαμε ένα άρθρο που αναφερόταν στο έργο σας. Η λεπτομέρεια που μας ώθησε να σας γράψουμε αυτή την επιστολή είναι πως έχετε υπάρξει μαθήτρια Αρσακείου. Είναι μεγάλη η τιμή για εμάς να φοιτούμε στο ίδιο σχολείο όπου φοιτήσατε κι εσείς, μία από τις πιο επιτυχημένες Αρσακειάδες.

Καθώς μαθαίναμε περισσότερες λεπτομέρειες για τη ζωή και το έργο σας, συνειδητοποιήσαμε πως είστε μία πολύ σημαντική γυναίκα. Μας έκανε μεγάλη εντύπωση που δεν ασχοληθήκατε με τη νομική, αλλά προτιμήσατε να ακολουθήσετε το όνειρό σας και να γίνετε συγγραφέας. Φανταζόμαστε πως η απόφασή σας αυτή δεν ήταν καθόλου εύκολη, καθώς αφήσατε ένα πιο σίγουρο μέλλον για κάτι το οποίο είναι αρκετά αβέβαιο. Είχατε όμως το θάρρος και την υπομονή να παλέψετε γι’ αυτό που αγαπούσατε και καταφέρατε να διακριθείτε σε έναν χώρο ιδιαίτερα απαιτητικό, αυτόν της συγγραφής. Γράψατε πολλά διηγήματα και μυθιστορήματα και τιμηθήκατε με πολλά βραβεία, όπως το Βραβείο τής Ομάδας των 12 για την «Επιστροφή», το Κρατικό Βραβείο μυθιστορήματος για το «Παλιό μας σπίτι», το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος για το «Να θυμάσαι τη Βίλνα», το Βραβείο Ιδρύματος Ουράνη τής Ακαδημίας Αθηνών για τις «Ρωγμές» και το Βραβείο Παιδικού Μυθιστορήματος τού Ι.Δ. Κολλάρου για το «Χαράζει η λευτεριά». Κατά γενική ομολογία μοναδικός είναι ο τρόπος με τον οποίο δίνετε έμφαση στην ψυχογραφία των προσώπων και αναζητάτε αγωνιωδώς το νόημα της ανθρώπινης μοίρας.

Η δημιουργικότητά σας όμως δεν περιορίστηκε μόνο στο γράψιμο των βιβλίων. Προσπαθήσατε να μοιραστείτε την αγάπη σας για τη συγγραφή με ένα πιο ευρύ κοινό. Έτσι συνεργαστήκατε με το κρατικό ραδιόφωνο κάνοντας λογοτεχνικές εκπομπές που είχαν μεγάλη απήχηση. Η προσπάθειά σας αυτή εκτιμήθηκε ιδιαίτερα. Όμως κατά τη γνώμη μας, μια από τις σημαντικότερες διακρίσεις σας είναι ότι υπήρξατε η πρώτη γυναίκα Ακαδημαϊκός στην Ελλάδα, ενώ το 2005 τιμηθήκατε με το βραβείο τού Ανώτατου Ταξιάρχη τού Τάγματος τού Φοίνικα.

Νιώθουμε τεράστια υπερηφάνεια να φοιτούμε στο ίδιο σχολείο με εσάς, σ’ ένα σχολείο που, σύμφωνα με τα λόγια σας,  σημαίνει «παράδοση, σημαίνει διάρκεια μέσα στον χρόνο». Σας θαυμάζουμε πολύ για όλα αυτά που έχετε καταφέρει. Μας εμπνέετε και μας δίνετε θάρρος να αγωνιζόμαστε και να κυνηγάμε τα όνειρά μας!

Με εκτίμηση,

Βασιλική Κωστοπούλου
Χριστίνα Μπολολιά