Η Επανάσταση του 1821 στην τέχνη

Υπεύθυνη καθηγήτρια: κ. Ιωάννα Τσεκούρα

Η απήχηση του αγώνα του 1821 των Ελλήνων για την ανεξαρτησία,  τόσο στην Ευρωπαϊκή όσο και στην Ελληνική ζωγραφική, ήταν μεγάλη και ενδεικτική της ανταπόκρισης της Ευρώπης μέσω του κινήματός του φιλελληνισμού,  στον αγωνιζόμενο ελληνικό λαό. 
Στη ζωγραφική ιστορικών γεγονότων τα έργα είναι μνημειακά, οι συνθέσεις σκηνοθετημένες, το ύφος τελετουργικό στο στυλ του ακαδημαϊκού ρομαντισμού.
Το φιλελληνικό ρεύμα, μέσα στο κλίμα του ρομαντισμού,  που επικρατεί στην Ευρώπη, συμβάλλει στην ανάπτυξη μιας ειδυλλιακής ηθογραφίας. Από τους κυριότερους Έλληνες ζωγράφους ιστορικών σκηνών  ήταν ο Θεόδωρος Βρυζάκης,  ο οποίος ήταν ορφανό του πολέμου της  ανεξαρτησίας (τον πατέρα του τον είχαν κρεμάσει οι Τούρκοι)  αλλά και ο Διονύσιος Τσόκος,  ο Νικόλαος Γύζης,  ο Ανδρέας Κριεζής και άλλοι.
  Στην Ευρωπαϊκή ζωγραφική δεσπόζει ο Ευγένιος Ντελακρουά και άλλοι φιλέλληνες καλλιτέχνες.  Με έμπνευση λοιπόν από τη  διδασκαλία του μαθήματος της ιστορίας, οι μαθητές της Γ’ Γυμνασίου  του Α’ Αρσακείου-Τοσιτσείου Γυμνασίου Εκάλης εργάστηκαν και συνέθεσαν τις παρακάτω εργασίες.

 Ιωάννα Τσεκούρα,  φιλόλογος
 Α  Αρσάκειο- Τοσίτσειο
 Γυμνάσιο Εκάλης